Fina je zbog korone zastala s provedbom ovrha nad novčanim sredstvima fizičkih osoba, što uključuje građane, ali i obrtnike te druge koji obavljaju registriranu djelatnost te slobodna zanimanja, što je predviđeno dopunom zakona, ali napominju da istodobno nije propisano zastajanje s provedbom ovrha tvrtki (odnosno pravnih osoba) te se ona provodi.

Prema podacima o zaprimljenim zadužnicama i javnobilježničkim rješenjima na teret “ovršenika pravnih osoba” koji je Fina dostavila Jutarnjem Listu, od početka veljače do sredine srpnja ove godine zaprimljene su 3334 zadužnice u iznosu od 397 milijuna kuna. Također, dospjelo je i 4710 javnobilježničkih rješenja o ovrsi u ukupnom iznosu 59 milijuna kuna.

Vladine mjere urodile plodom

Prošle godine je iznos po zadužnicama iznosio 1,7 milijardi kuna, dok je ove godine drastično manji. Vladine mjere su ostvarile funkciju privremene financijske brane. Posebne okolnosti, dopunom Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, uvedene su u travnju te su prošloga tjedna produljene do 18. listopada.

Fina u tom razdoblju ne obračunava zateznu kamatu ni građanima ni tvrtkama koja je određena u osnovi za plaćanje za razdoblje trajanja posebnih okolnosti.

Analiza koju nam je poslala Fina za drugi kvartal ove godine pokazuje da je na teret ovršenika poslovnih subjekata zaprimljeno 65% manje osnova za plaćanje u odnosu na drugi kvartal 2019. Od dužnika su se najviše htjeli naplatiti država, kreditne institucije i komunalne tvrtke.

Na pokretanje manjeg broja ovrha je utjecao “Zakon o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti” budući da javni bilježnici sada ne donose nova rješenja. S druge strane, na manji broj dostavljenih zadužnica, koje se mogu normalno izdavati, vjerojatno su utjecale mjere koje su poduzimale banke, odobravajući moratorije i odgode naplate potraživanja. Ozbiljno je stoga pitanje kako će izgledati statistika ovrha ujesen, kad isteknu moratoriji i zakonske zaštite, piše Jutarnji list.