Smanjivanje troškova je moguće vođenjem tablica troškova, ali i malim promjenama u kućanstvu.

1. Pratite svoje svakodnevne troškove u tablici
Često se pitate gdje ste potrošili 50, 100 ili više kuna? Osim mobilnih aplikacija, postoje i drugi načini kako svakodnevno pratiti vlastitu potrošnju – vođenje excel tablice troškova! U nju možete upisivati sve tekuće troškove, dobiti točan izračun troškova, a na kraju i detektirati na što najviše trošite. Praćenje vlastitih financija siguran je put do smanjenja troškova. Osim toga, možda na prvu pomisao pomalo staromodno, tablicu možete voditi i na praznom listu, u bilježnici ili rokovniku koji ćete uvijek imati pri ruci. Jedino je važno biti ažuran – svaki dan zapisivati što ste taj dan kupili, pojeli ili popili. Vodite li tablicu barem mjesec dana, uspjet ćete spriječiti misao „gdje mi je „nestalo“ onih 100 kuna?“.

2. Riješite se bespotrebnih troškova
Odeš u trgovinu po kruh i mlijeko, ali se doma vratiš s punom vrećicom slatkiša „na sniženju“ i novom kupkom za tijelo? Zbog takvih troškova, novac vam jednostavno „klizi kroz prste“. Istraživanja su pokazala da neplanirana kupovina stvara osjećaj sreće, a to je ono što nas itekako može koštati živaca krajem mjeseca kad sve te troškove moramo i platiti. Iz tog razloga, najjednostavnije je rješenje obaviti kupovinu kućnih potrepština i hrane početkom mjeseca te sastaviti popis za trgovinu s ciljem boljeg planiranja do sljedeće plaće. Na taj način smanjujete posjete trgovinama, odnosno kupovinu bespotrebnih namirnica, zbog čega će se smanjiti ukupni troškovi i dugovi.

3. Odgovorno raspodijelite mjesečnu plaću
Svatko bi trebao biti upućen u svoje prihode i rashode, odnosno troškove koji se ponavljaju svakoga mjeseca – stanarina, režije, krediti i drugo. Taj je novac najbolje odvojiti „sa strane“ odmah nakon što dobijete plaću, a to vam omogućuje i da znate kojim iznosom raspolažete do iduće plaće.

4. Smanjite troškove režija kroz odgovorno raspolaganje energijom
Zimi nije potrebno imati uključena sva svjetla i grijati dom kad nas uopće nema kod kuće. Gasite svjetla kada izlazite iz prostorije, a radijatore uključite kad se vratite kući. Ove navike mogu rezultirati velikim uštedama i smanjiti glavobolju kad stignu računi za režije. Jedna je od dobrih ideja i korištenje veš mašine i mašine za suđe u večernjim satima kad je cijena struje jeftinija.

5. Živite u skladu sa svojim mogućnostima
Svi ponekad volimo trošiti na (ne)potrebne stvari i zabavu, što nažalost stvara dodatne troškove. No ne morate se odreći svega što vam pruža zadovoljstvo, ali je pritom potrebno voditi računa da ostanete u okviru budžeta koji mjesečno imate na raspolaganju. Drugim riječima, pametno planiranje troškova omogućit će vam da svaki mjesec realizirate neku od aktivnosti koja se nalazi na listi vaših želja. Važno je odgovorno voditi svoje financije i biti realan pri kupovini stvari – nije preporučeno kupovati skupocjene cipele ili mobilne uređaje čija cijena daleko premašuje iznos vaše mjesečne plaće.