Iz Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja demantiraju pojedine natpise o tome kako poslodavcima širom Hrvatske i dalje stižu prijetnje agencija za naplatu potraživanja da će, ne provode li ovrhe nad plaćama svojih zaposlenika – oni ovršiti njih.

Prema Ovršnom zakonu, poslodavac ima dužnost postupati po zaprimljenoj ovršnoj ispravi te se provedba ovrhe provodi isključivo na primanjima samog dužnika, a ne na teret poslodavca. Drugim riječima, agencije za naplatu kao vjerovnici ne provode ovrhe nad poslodavcima. Iz dopisa koji je proslijeđen vidljivo je da poslodavce nastojimo pravovremeno i detaljno informirati o njihovoj pravnoj odgovornosti te ih upozoriti na potencijalne posljedice poput blokade računa tvrtke – komentira predsjednik HUAN-a Matija Arapović za Večernji list

U HUAN-u kažu da su, nakon isteka zastoja u provedbi ovrha, nastavili s individualnim pristupom prema svakom dužniku koji je ostao bez prihoda ili radnog mjesta, posebno u sektorima u kojima je pandemija onemogućila poslovanje.