Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je u četvrtak da postoji problem uz ovrhe koje provode poslodavci i Zavod za mirovinsko osiguranje te rekao da su preporukama i zakonom koji je u saborskoj raspravi pokrili velik dio problema vezanih za ovrhe.

“Što se tiče ovrhe, mi smo poduzeli puno mjera. Preporuke koje sam dao su potpuno onemogućile i spriječile donošenje rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave”, rekao je Bošnjaković nakon sjednice Vlade.

Javni bilježnici takva rješenja ne šalju van i takvih ovrha nema. Na sudovima također nema postupanja vezano za ovrhe, a posebno nema deložacija ili javnih dražbi, objasnio je. U saborskoj raspravi je Zakon o izmjeni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima što je vezano uz one ovrhe koje provodi FINA gdje se određuje zastoj.

Potvrdio je da postoji problem vezan uz ovrhe koje provode poslodavci i Zavod za mirovinsko osiguranje, a to su ovrhe nad stalnim novčanim primanjima, primjerice na plaćama i mirovinama.

Temelj nad takvim ovrhama su pravomoćne sudske odluke i tu ima raznih oblika ovrha, ističe, primjerice da se isplati dio plaće za alimentaciju.
“Spremamo se i te stvari analizirati i izaći s eventualnim prijedlogom mjera. Moram reći da, što se tiče plaća i mirovina, u postojećem Ovršnom zakonu imamo zaštitne mehanizme tako da su izuzeti od ovrhe tri četvrtine plaće i mirovine, ako oni ne prelaze iznos minimalne plaće”, tumači Bošnjaković.

U segmentu ovrhe s preporukama su napravili dosta, tvrdi, te sada analiziraju kako bi te preporuke pretvorili u sam zakon.

“Preporuka je blaža mjera, ali ona omogućava jedno elastičnije postupanje gdje je moguće prilagoditi se situacijama koje je možda teško obuhvatiti zakonom.
Na ovaj način i preporukama i današnjim zakonom koji ide u Sabor pokrili smo velik dio ovrha i tog problema”, naglasio je ministar.

Izvor: Vlada RH