Kunski krediti sve su popularniji među Hrvatima.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić najavio je pomnije praćenje trenda rasta gotovinskih kredita koje je u bankama danas sve lakše dobiti i koji su na godišnjoj razini dosegnuli 11 posto. Iz tog razloga, iduće se godine očekuje rast kreditne aktivnosti banaka, a ono što Vujčića zabrinjava vrlo je visok rast gotovinskih kredita relativno duge ročnosti koji su neosigurani. Vujčić je najavio kako se mogu očekivati i mjere zbog kojih će odobravanje gotovinskih kredita ipak biti kompliciranije.

Razlog brzog odobravanja gotovinskih kredita nalazi se u korištenju algoritma umjetne inteligencije koji određuje kreditnu vrijednost na temelju dostupnih financijskih podataka o klijentu. Dodatni razlog je i činjenica da gotovinski krediti danas više nisu skupi kao nekad, zbog čega su dostupniji građanima i ne iziskuju više papirologije.
No bankari danas ne znaju gdje građani troše novac koji posuđuju od banaka. Međutim, neslužbene informacije potvrđuju kako ih koriste za kupnju automobila ili stana, opremanje nekretnine i slično.

U odnosu na pretkrizno razdoblje, građani danas sve više posežu za kunskim kreditima koji čine dvije trećine gotovinskih kredita, dok je prije osam godina tek trećina gotovinskih kredita bila u kunama.

Vujčić je pojasnio kako do rasta kredita dolazi zbog povećanja raspoloživog dohotka uslijed relativno brzog rasta plaća, što je posljedica nedostatka radne snage, a ali i rasta zaposlenosti.