Petar Lovrić, vlasnik Kadusa, agencije za privremeno zapošljavanje i aktivan član Hrvatske udruge poslodavaca, izjavio je kako su, pod ogromnim pritiskom nedostatka radne snage na tržištu, poduzetnici počeli grabiti u jedan, do sada potpuno neiskorišteni bazen radne snage – u blokirane.

Radi se o 330 tisuća građana od kojih bi dio njih možda i radio, ali izbjegavaju redovne radne odnose kako im vjerovnici ne bi ‘pojeli’ dobar dio primanja. Niti jedan ozbiljan poslodavac ne želi zapošljavati radnike pod takvim uvjetima, ali na tržištu jednostavno nema zamjenskih radnika. To je ozbiljan problem kojim se društvo treba pozabaviti jer postojeći propisi jedino potiču sivu ekonomiju – smatra Lovrić. Trebalo bi, dodaje, naći neku ravnotežu u tome da se zadovolje vjerovnici i da sve bude legalno, a da blokirani ipak dobiju priliku za dostojan život, bilo kroz povećani dio primanja koji bi im ostao nakon podmirenja vjerovnika, bilo kroz dulji period vraćanja dugova“, izjavio je za Lider.

Radi se o 300 tisuća ljudi koji sve dublje tonu u izolaciju i ova država mora pronaći način da ih vrati u društveni život dok se ne predaju. Blokirani su veliki potencijal na hrvatskom tržištu rada i netko se mora pobrinuti za tu populaciju, dodao je Lovrić.