Svaki drugi Hrvat ima minus na kreditnoj kartici.Da Hrvati vole kupovati na rate, i to često luksuzne stvari koje nisu u skladu s njihovim mjesečnim primanjima, i nije neka novost. Ako tome pridodamo podatak kako gotovo milijun Hrvata ima minus na računu veći od jedne prosječne plaće, može se zaključiti kako se zaduživanja ne odnose isključivo na nepredviđene situacije. Ovdje je riječ o nepromišljenoj kupovini onoga što nam nije neophodno.

Doskočiti prezaduženosti odlučila je i Laura McCamy, novinarka Business Insidera. Ukinula je kartice i od tog trenutka je sve svoje troškove počela podmirivati isključivo gotovinom:
„Svaki put kad sam išla u trgovinu mogla sam kupiti samo ono što je na popisu. Ako u međuvremenu shvatim da mi još nešto baš baš treba, odredila sam sama sebi da moram pričekati najmanje 24 sata prije nego bi kupila. Većinu stvari sam zaboravila u roku jednog dana jer mi zapravo i nisu trebale“, ustanovila je novinarka.

Godinu i pol od ukidanja kartice uspjela je otplatiti sva svoja dugovanja i napokon osjetiti financijsku slobodu. „Nikad neću zaboraviti prvi mjesec nakon što sam napokon prekinula začarani krug i došla na nulu. Dobila sam plaću i mogla sam je cijelu iskoristiti, osjećala sam se kao prava bogatašica“, prisjetila se Laura. Zahvaljujući donesenoj promjeni postala je financijski slobodna, a danas ima čak i ušteđevinu.

Kako odgovorno upravljati financijama moguće je naučiti, a malo samodiscipline i odricanja za vaš budžet mogu učiniti čuda. Ako još niste donijeli svoju novogodišnju odluku, svakako razmislite o našem prijedlogu.