Dosadašnja istraživanja pokazuju kako su Hrvati nedovoljno financijski pismeni te da je nužno provoditi financijske edukacije kako bi odgovorno upravljali osobnim financijama te kraj mjeseca dočekali s plusom na tekućem računu.

Kućni budžet
Vođenje kućnog budžeta je jedan od preduvjeta za odgovorno upravljanje osobnim financijama. Kućni budžet se svodi na ravnotežu između prihoda i rashoda, odnosno što će vam ostati kada platite predvidljive i nužne troškove, poput stanarine i režija. Kako biste uspostavili kontrolu nad prekomjernim trošenjem vaših prihoda, vodite tablicu u koju ćete unositi svaki prihod, ali i životni trošak – od stanarine, režija, rate kredite pa do troškova za kavu i izlaske. Potrebno je na godišnjoj razini predvidjeti troškove za, primjerice, registraciju i osiguranje automobila, ali i nepredviđene situacije, poput kvara kućanskih aparata ili automobila.

Računi
Građani najčešće koriste tekuće i žiro račune, kunske ili devizne. Uz račune mogu biti dogovorene i dodatne usluge, zbog čega je potrebno razmisliti o tome imate li korist od dodatnih pogodnosti – jesu li vam zaista potrebne sve usluge koje imate u paketu? Raspitajte se u svojoj banci i saznajte postoji li jeftiniji paket koji uključuje usluge koje uistinu i koristite.

Kartice
Osim kartica koje služe za podizanje i uplate novca, a koje često pružaju mogućnost prekoračenja i odlazak „u minus“, postoje i kreditne kartice s odgodom plaćanja. Pritom se trošak podmiruje nakon mjesec dana, a plaća se samo određeni dio potrošenog iznosa ili rate. Druga opcija „života na kredit“ su takozvane prepaid kartice na koje se unaprijed položi određeni iznos koji se naknadno troši. Takve kartice pružaju sigurnost u razdobljima iznenadnih troškova, ali problemi se javljaju ako prekomjerno trošite. Razmislite prije nego što se odlučite za ovu vrstu kartica i otplate duga s odgodom. Analizirajte svoj kućni budžet i razmislite možete li negdje uštedjeti kako ne biste morali sve kupovati na rate.
Originalni članak je objavljen 29. ožujka u tiskanom izdanju Večernjeg lista.