Savjeti za pun hladnjak, ali i tekući račun.Prehrambene namirnice uz troškove stanarine i režija predstavljaju najveće opterećenje za kućni budžet. Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kojima ćete svoje troškove smanjiti, hladnjak napuniti, a prekomjerno bacanje hrane zaboraviti.

Planirajte kupovinu
Svakodnevni odlasci u trgovinu često rezultiraju kupovinom velikog broja proizvoda koji nam realno nisu potrebni. Posljedica toga je prekomjerno bacanje hrane te visoki troškovi koji se mogu prenamijeniti u neku drugu svrhu. Kako biste izbjegli nepotrebno „bacanje“ novca, odvojite jedan dan u tjednu za kupovinu. Usredotočite se na kupovinu namirnica s prethodno pripremljene liste i strogo se držite popisa. Kako biste doskočili problemu zaborava, u kuhinji držite papir i olovku te zapisujte namirnice koje vam nedostaju.

Naoružajte se informacijama
Prije odlaska u tjednu kupovinu, prolistajte kataloge i pratite akcije. Ako ne pristižu na vašu kućnu adresu, potražite online kataloge. U planiranju kupovine mogu vam pomoći i jednostavne mobilne aplikacije koje sadrže presjek svih tjednih akcija u različitim trgovinama – jedna je od takvih aplikacija i Njuškalo popusti. Planirajte kupovinu osnovnih namirnica, poput brašna, soli i šećera te pratite njihovu potrošnju u kućanstvu. Prije no potrošite cijeli proizvod, započnite s potragom namirnice kako biste je potencijalno pronašli i po akcijskoj cijeni.

Sastavite plan trgovina
Odaberite nekoliko trgovina prilikom odlaska u kupovinu kako biste u svakoj pojedinoj iskoristili aktualne akcije, kupone ili programe lojalnosti. Napravite detaljan plan po što idete gdje.

Planirajte tjedni jelovnik
Planiranje tjednog jelovnika olakšat će vam kupovinu, smanjiti nepotrebno bacanje hrane, a stanje na vašem računu ostat će u plusu.

Gastro.24sata.hr, 19. studenog 2015