U izazovnom razdoblju u kojem smo se, kao uostalom i druge zemlje u svijetu, našli zbog pojave koronavirusa te u trenucima kad mnogi ne znaju hoće li ostati bez posla, hoće li im se smanjiti primanja i slično, teško je othrvati se negativnim i crnim mislima o budućnosti.

Prema mišljenju velikog broja financijskih savjetnika, u normalnim razdobljima, dakle, onima bez krize, trebali bismo biti u stanju osigurati šest prosječnih  plaća ušteđevine do svoje 30. godine života.

Za većinu hrvatskih građana, taj je iznos novca kao ušteđevine ipak nezamisliv. Također, financijski stručnjaci savjetuju da, ako spomenuti iznos ušteđevine niste uspjeli realizirati do 30. godine,  to bi trebao biti neki cilj u bilo kojem doba života.

Imati “osigurano” barem šest mjeseci sigurnosti u slučaju nepredvidljivih događaja u životu, itekako je bitna stvar. No , rijetko tko to zaista i ima.

Stoga sa štednjom treba početi čim prije.

Na portalu The simple dollar objavljeni su savjeti kako uštedjeti nešto novaca čak i kada mislite da je to s vašim primanjima i troškovima gotovo nemoguće…

– Sitniš koji dobijete na blagajni u trgovinama, makar i one najmanje kovanice stavite u kasicu umjesto da ih ostavljate prodavaču.

– Gasite TV. Nemojte ostavljati upaljen TV ako ga ne gledate jer ćete tako smanjiti potrošnju struje u svom kućanstvu, a i napraviti nešto dobro za svoje zdravlje.

Umjesto sjedenja satima pred TV-om, prošetajte na svježem zraku.

– Umjesto automobilom, idite pješke kadgod ste u mogućnosti. Iako vam se to može činiti kao pravo mučenje i gubitak vremena, imajte na umu da ćete se više kretati što je dobro za vaše zdravlje, potaknuti gubitak kilograma ( za što biste inače trebali izdvojiti dosta novaca i vremena), a uštedjet ćete na amortizaciji vozila i gorivu.

– Ne skupljajte stvari, prodajte ih

– Ne bacajte kupone iz vaše trgovine, koristite ih pri svakoj kupnji kada ih imate i iskoristite popuste

– Napravite sami svoje rođendanske poklone, umjesto da ih kupujete po vrtoglavim cijenama

– Pozovite društvo k sebi umjesto da idete vani

– Ne trošite velike novce na igračke za djecu. Ona su ionako najsretnija kada im s evi posvetiti i igrate se s njima, crtate, pišete, pjevate…

– Pijte više vode! Odlično će djelovati na vaš organizam, a nećete pomišljati otići u trgovinu kupiti neki nezdravi, gazirani sok ili sl.

– Prestanite pušiti! Jeste li računali koliko novaca biste uštedjeli mjesečno samo da ne kupujete cigarete? Izračunajte!

– Očistite svoje ormare i prodajte sve što vam je višak. Novac stavite u kasicu.

– Vraćajte povratnu ambalažu i zamijenite je za novac. To je ono što ste ionako već platili. Sada samo uzmite natrag i stavite u kasicu.