Znanstveno je dokazano da su ljudi koji znaju štedjeti tu korisnu naviku usvojili još u djetinjstvu. No, ako i niste među tim sretnicima, dobra vijest je da postoji nekoliko malih i jednostavnih trikova koje možete primijeniti tokom godine, a koji će u konačnici imati značajnog efekta za vaš budžet.

Primjerice, kad stavite novac “sa strane”, neovisno o tome o koliko se malom ili velikom iznosu radi, na taj novac se  brzo zaboravi. S vremenom, on se povećava i postaje potencijalna “sigurnosna mreža” za crne dane.

Evo nekoliko trikova koje možete primijeniti:

Automatska štednja

S obzirom da je početak štednje uvijek najteži, kako biste bili sigurni da ćete ustrajati u svom cilju, najbolje se osigurati tako da ugovorite automatsku uplatu od 50, 100 ili 200 kuna, dakle, onoliko koliko možete, da se svaki mjesec uplati s vašeg tekućeg na štedni račun.

Akcije i sniženja

Iako se ne čini tako, značajne uštede moguće je postići kroz praćenje u kojim trgovinama možete jeftinije kupiti proizvode koje često koristite. Akcije i sniženja, ili veća pakiranja za istu cijenu, kao i specijalizirane internetske stranice na kojima možete provjeriti cijene istog proizvoda u više različitih trgovina posebno su korisni alati koji su vam na raspolaganju.

Recite ‘ne’ emotivnom shoppingu

Kupnja nove stvari, poput novog komada odjeće ili nečega što dugo priželjkujemo, instantno nas može usrećiti. No, dugoročno je pitanje je li nam taj predmet i trošak uopće trebao i koliko će takva neplanska kupovina negativno utjecati na mjesečne financije. Zbog toga financijski stručnjaci savjetuju primijeniti 30 – dnevno pravilo. Ono podrazumijeva da odluku o kupnji ne donosite impulzivno već da se strpite toliko dana  pa ako je želja ili potreba za tom stvari i dalje jaka – onda si priuštite kupnju.

Planirajte troškove unaprijed

Savjet koji se nadovezuje na gornji. Ako planirate nešto kupiti, bitno je da imate jasnu sliku s koliko stvarno novaca raspolažete slijedeći mjesec. Kupnja na rate može se pretvoriti u začarani krug iz kojeg će se biti vrlo teško izvući.

Kupnja hrane

Jednom mjesečno otići u veliku nabavku namirnica, može se činiti kao racionalna odluka, međutim, često se  dogodi da nam dio kupljenih namirnica na taj način propada. Nitko ne zna što će biti s njima za mjesec dana, niti što će htjeti jesti ili koliko će imati vremena za pripremiti obrok. Zbog toga je puno ekonomičnije planirati kupnju na tjednoj bazi.

Vodite evidenciju troškova

Pokušajte jedan mjesec zapisati baš sve troškove. Iznenadit će vas koliko novaca trošite na pojedine stvari.