Izlazak iz dugova bez obzira na primanja je moguć.

Probleme s dugovima ima veliki broj ljudi, ali samo rijetki se uspješno izvuku iz začaranog kruga posuđivanja novca. Pred vama je nekoliko savjeta kako se čim prije riješiti dugova i (napokon) doći na zelenu granu…

Za početak – bez panike

Za mnoge ljude pomisao na dug stvara stresnu situaciju radi koje više nisu sposobni racionalno razmišljati. Naizgled bezizlazna situacija stvara strah što često dovodi do posuđivanja novca od različitih ljudi i institucija što posljedično dugove samo produbljuje, a njihovo otplaćivanje prolongira, ali ne i rješava…

Nije samo važno koliko zaradite, već i koliko potrošite

Ako se želite riješiti dugova, smanjite svoje troškove. Za početak napravite višemjesečni plan svojih prihoda i rashoda pomoću kojih strogo ograničite potrošnju – ako je potrebno riješite se kreditnih kartica, privremeno zamrznite uplate u štedionice ili druga davanja koja vam nisu nužna. Važno je da vaš plan bude oblikovan tako da tekući prihodi nadvladaju tekuće troškove.

Dodatni izvor prihoda

Danas, kad je potražnja za radnom snagom veća nego ikad, sve je jednostavnije pronaći dodatni posao. Je li to čišćenje ureda ili stambene zgrade, dostava paketa ili prijevoz putnika, ovisi o vašim mogućnostima. Posla ima, treba se samo odlučiti na taj dodatni korak. Možda imate hobi koji bi mogli unovčiti – razmislite i neka vaš hobi otplaćuje vaše dugove.

Osim smanjivanja troškova razmislite i o dodatnom zaposlenju vikendom ili u popodnevnim satima. Najbolje rješenje je hobi učiniti unosnim kako bi ostvarili dodatni izvor prihoda.

Koristite gotovinu

Upotrebljavajte gotovinu kako bi svakom trenutku znali s čime raspolažete, a svaku kupovinu vrijedno bilježite. Pri svakoj željenoj nesmotrenoj kupovini sjetite se da imate samo jedan prioritet – ograničiti dug na najmanju moguću razinu. To možda znači da ćete se morati odreći mnogo stvari koje volite poput odlazaka u kafiće, kino, noćne provode… U ovoj skupini se nalaze i drugi poroci kao što su cigarete, kave i slično. Nažalost, užitci su skupi i zato ih je potrebno smanjiti na najmanju moguću razinu kako bi se riješili svojih dugovanja. Ne brinite, s prijateljima i obitelji se još uvijek možete družiti kod kuće, u prirodi ili u gradskom parku.

Najprije mali dugovi, zatim veliki

Mali dugovi brzo postanu veliki – zato ih srežite u korijenu. Napravite financijski plan pomoću kojeg ćete najprije radi ograničenih sredstava prvo poplaćati male dugove, zatim se bez zadrške usmjerite k većim dugovima. Još važnije od veličine duga je vrsta duga – najprije je potrebno otplatiti dugove koji su na samom vrhu prioriteta.

Ako je moguće, reprogramirajte dug

Razmislite o reprogramiranju duga i zamijeni loših dugovanja dobrima. Reprogramiranje duga je nova posudba novca s kojom ćete platiti prethodnu posudbu. Imajte na umu da i reprogramiranje duga ima određene troškove kao što su troškovi nastali prilikom uzimanja novog kredita. Ako je davatelj usluge banka, one najčešće nude reprogramiranje smanjenjem mjesečnog anuiteta i produženjem roka posudbe – u tom primjeru osoba koja se odlučila za kratkoročni kredit može lakše disati, dugoročno gledano plaća još veće rate. Važno je napomenuti kako je moguć dogovor s vjerovnicima pomoću kontinuiranog dijaloga i komunikacije. Nažalost, dugovanja se moraju platiti, ali neka to bude što je bezbolnije moguće.

Imovina – dodatni izvor prihoda

Povremeno je situacija toliko beznadna da jedini način dodatnog prihoda postaje rasprodaja imovine. Prodaja pokretne i nepokretne imovine (automobili, zemljište…) nam može više nego olakšati put iz dugova.
Osim prodaje, svakako razmislite i o aktivaciji imovine koju ne koristite – zašto ne biste pokušali iznajmiti nekretninu ili poljoprivredno zemljište, pogotovo danas, kad se razmišlja o nizu nameta koji će „kažnjavati“ posjedovanje nekretnina koje se ne koriste?