Nacrt novog Ovršnog zakona pušten je na javno savjetovanje. Nacrt novog Ovršnog zakona koji je uzburkao javnost, pušten je u javnu raspravu kako bi sve zainteresirane strane mogle dati mišljenja i sugestije. Nacrt novog Zakona bit će na javnom savjetovanju do 1. veljače 2019. godine na web stranici e-savjetovanje.  Objava izvješća o e-savjetovanju planirana je za 28. veljače.

Budući da je već sad jasno da će zakon rezultirati novim problemima te dodatno zatrpati sudove, pravo je vrijeme da se zainteresirani uključe i na web-stranici https://esavjetovanja.gov.hr potraže naslov “Sudjelujte u javnim savjetovanjima“, opciju “Pregled otvorenih javnih savjetovanja” i očituju se komentarom u podrubrici “Savjetovanje o nacrtu prijedloga ovršnog zakona“.

Regulacija obavještavanja dužnika

Novim Zakonom predviđeno je osiguranje procedure obavještavanja dužnika o provođenju ovrhe koja bi trebala omogućiti da se više ne događaju ovrhe nad građanima koji za to ni ne znaju dok ne vide da im je blokiran račun. Ovrhe nad plaćama više neće provoditi poslodavci te će se povećati raspon neovršivih primanja na božićnice, regres i ostale primitke koji nisu osnovni dohodak. Novim Zakonom se predviđa i jačanje uloge Fine, ali i novi troškovi javnih bilježnika, odvjetnika i drugih uključenih aktera.

Kako će zakon biti proveden, hoće li se prema Vladinim najavama smanjiti naknade i regulirati obavještavanje dužnika, pokazat će vrijeme.

Večernji.net, 4. siječanj 2019.