Raspitajte se o svim pogodnostima dječjih štednji.Za novogodišnje odluke još uvijek nije kasno! Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći u „rezanju“ troškova kako biste u 2019. godini ostvarili značajne uštede, a možda i ispunili nešto s liste želja.

1. Napravite budžet
Od prihoda, za početak, podmirite obavezne, neodgodive troškove, poput stanarine i režija. Analizirajte potrošnju po isteku svakog mjeseca kako biste identificirali gdje možete uštedjeti. Neka vaš cilj bude smanjenje malih, „neprimjetnih“ troškova, kao što su kava u kafiću ili neplanske kupovine.

2. Postavite financijske ciljeve
Već dugo maštate o većem stanu, novoj kuhinji ili putovanju? Raspitajte se i istražite koja je cijena vaše želje i počnite štedjeti.

3. Isplanirajte obroke
Planirajte obroke kako biste izbjegli prekomjerno bacanje hrane. Prilikom odlaska u trgovinu, budite dosljedni i držite se popisa, te naručivanje hrane na radnom mjestu zamijenite obrocima koje ćete pripremiti kod kuće. Godišnje imamo oko 250 radnih dana, a ako ručak na poslu plaćamo 35 kuna, dolazimo do iznosa od 9.000 kuna. Zamislite što sve možete s navedenim iznosom, a zdravstvene prednosti obroka pripremljenih kod kuće ne moramo ni spominjati…

4. Kupujte pametnije
Pokušajte unaprijed planirati velike kupovine, pratite sniženja. Ako je kupovina neizbježna, prije svega istražite ponudu, usporedite cijene i zatim krenite u akciju. Prije svega, preporučuje se kupovina krajem sezone, po sniženim cijenama, pri čemu je potrebno obratiti pažnju na takozvane psihološke cijene koje mogu zavaravati potrošače i potaknuti ih na (nepromišljenu) kupovinu.

5. Redovito stavljajte novac u štednju
Jedna od najboljih metoda uštede je zasigurno stara kasica. Svaki tjedan u kasicu odvojite određeni iznos ili novac položite na bankovni račun. Iako vam se u početku iznos od 10 kuna može činiti smiješnim, razmišljajte o dugoročnoj isplativosti i iznenadit ćete se koliko ste uspjeli uštedjeti.

6. Promijenite planove za putovanja
Iako Kuba, Tajland i druge egzotične zemlje zvuče jako privlačno, daleke su destinacije i dalje luksuz. Nemojte se obeshrabriti, već istražite obližnja mjesta kraja u kojem živite, naučite nešto novo te se odmorite i zabavite. I ne zaboravite – važno je s kim ste, a ne gdje ste.

7. Prestanite pušiti
Uz najavljeno novo povećanje cijena cigareta i ograničavanje prostora pušačima, nema bolje motivacije za prestanak pušenja. Osim zdravstvenih prednosti nepušenja, u 2019. bi prestajanjem pušenja mogli uštedjeti gotovo deset tisuća kuna.

8. Prestanite se voziti automobilom
Ako je jedna od vaših novogodišnjih odluka bavljenje sportskim aktivnostima, neka vas u odlascima na posao prati bicikl ili pješačite. Druga je opcija je i vožnja autobusom ili da se s kolegama pokušate dogovoriti za zajedničko putovanje na posao.

Novac.jutarnji.hr, 10. siječanj 2019.