U godini u kojoj se obilježava 20. godišnjica od puštanja u promet euronovčanica i eurokovanica, Hrvatska se pridružuje klubu 19 država s eurom kao službenom valutom. Konačnu odluku o tome, slijedom pozitivne ocjene Europske komisije te nakon što provedenih procedura i razgovora u Euroskupini i Europskom vijeću i nakon mišljenja Europskog parlamenta, donijelo je Vijeće Europske unije u srpnju 2022.

U postupku uvođenja eura, ključna mjera za zaštitu potrošača bit će dvojno iskazivanje cijena. Iako su mnogi trgovci već uveli dvojno iskazivanje cijena, ono službeno započinje 5. rujna 2022. i obvezno je prema potrošačima do 31. prosinca 2023., odnosno 12 mjeseci od uvođenja eura. Oni radnici kojima se plaća za kolovoz isplaćuje nakon 5. rujna, već će za ovaj mjesec dobiti platnu listu iskazanu u kunama i u eurima, dok će od 1. siječnja 2023. plaća i ostale naknade za prosinac 2022. biti isplaćena u euru. Iznos plaće u eurima možete izračunati ovdje.

Što nas čeka u 2023.?

Službeno, 1. siječnja 2023., 10 godina nakon pristupanja Europskoj uniji, Hrvatska će postati 20. država članica Unije s eurom kao službenom valutom. Tada, po fiksnom tečaju 1 euro = 7,53450 kuna, banke će zamijeniti kunska sredstva na tekućim računima, kao i na kreditima nominiranima u kunama. Istoga dana započinje i dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja u kojem će biti moguća gotovinska plaćanja u dvije valute – kunama i eurima. To znači da ćete, ako plaćate u gotovini, svugdje moći platiti u kunama, a eventualni ostatak ćete dobiti u eurima.

Sljedećih godinu mijenjanje kuna u eure moći će se bez naknade promijeniti u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti, a istekom godine samo u Hrvatskoj narodnoj banci, pritom će se novčanice moći mijenjati trajno, a kovanice do tri godine nakon uvođenja eura.

Želite li saznati više, Vlada i HNB pokrenuli su stranicu www.euro.hr gdje možete saznati odgovore na brojna pitanja o uvođenju eura.