Trošenje izvan mogućnosti.Često ne razmišljamo o budućnosti i troškovima koji mogu nastati neplanski. Također, često trošimo novac i iznad svojih mogućnosti, što samo može stvoriti dodatne probleme. Trošimo li kako bismo se dokazali nekome ili samome sebi?

U razdoblju kad su materijalna dokazivanja postala učestala, naposljetku shvatimo kako nas sretnima čine upravo one stvari koje su besplatne.

Materijalne stvari za prolaznu sreću
Ponekad se pretvaramo da smo bogatiji no što to zaista jesmo kako bismo se svidjeli drugima. Mnogima je mišljenje okoline važno, čak i pod cijenu ulaska u financijske probleme. No cijenu možete skupo platiti! Nakon što „ispari“ početno zadovoljstvo, naposljetku ipak ostaju neplaćene rate i dugovanja.
Iz tog razloga, razmislite triput prije no posegnete za novčanikom u džepu ili torbi i zaustavite trošenje samo kako biste impresionirali druge:

• Malo je onih koji su primijetili vašu novu majicu ili prepoznali skupocjeni parfem koji nosite. Moramo vas razočarati – najviše je onih koji to uopće nisu niti primijetili!

• Pronađite ono što vas istinski ispunjuje, naučite cijeniti nematerijalne stvari i radite na sebi kako biste smanjili potrebu za dokazivanjem drugima.

• Nakon stresnog dana, odlazak u kupovinu zamijenite šetnjom i učinite nešto korisno za sebe. Trošenje definitivno ne utječe pozitivno na vaše zdravlje 😉

• Najveći utjecaj na nas imaju ljudi kojima smo svakodnevno okruženi. Pobrinite da su oko vas oni koji vas cijene zbog toga što jeste, a ne zbog toga što posjedujete.

• I prije svega, važno je ostati u okviru svojih primanja i biti odgovoran prema budžetima koje imate na raspolaganju. Također, ako do dugovanja dođe, dug je potrebno platiti.