Prema podacima koje je objavila FINA, krajem travnja u Hrvatskoj je bilo 259.187 građana, čiji ukupni dug, uključujući glavnicu i kamate, iznosi 23,26 milijardi kuna. Iako se radi o golemom iznosu, on je za travanj ipak manji u odnosu na kraj ožujka pa je krajem travnja blokirane račune imalo 1.838 građana, ili njih 0,7 posto manje nego krajem ožujka.

Gotovo 100 000 građana duguje novac teleoperaterima

Gledamo li odvojeno, dugovanje po glavnici i kamata, brojke izgledaju ovako: blokirani su građani krajem travnja dugovali za glavnicu iznos od 16,75 milijardi kuna, što je za 359,87 milijuna kuna, ili za 2,1 posto manje nego krajem ožujka.

Dug građana po osnovi kamata iznosio je 6,5 milijardi kuna, što je u odnosu na ožujak manje za 52,77 milijuna kuna, ili za 0,8 posto.

Najveći iznos duga građana, čak 6,32 milijarde kuna (bez kamata) odnosio se na dug prema financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing i factoring društvima, osiguravajućim društvima, tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje).

Zbog duga većeg od milijun kuna u blokadi 1.522 građana

Zanimljivost je da najveći broj građana, njih 99.045, ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacije i komunikacije, u koje su svrstani i teleoperateri.

Zbog duga većeg od milijun kuna u blokadi je krajem travnja bilo 1.522 građana. Iz FINA-e podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema građana s dugotrajno blokiranim računima donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja 2018., a u skladu s njime Fina je prestala postupati po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Novi Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama trebao bi pomoći dugotrajno blokiranim građanima

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018., automatizmom se prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

Na toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Izvor: Glas Istre, 15. svibnja 2019.