Krediti mogu postati opterećenje. Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić najavio je promatranje rasta nenamjenskih gotovinskih kredita kako ne bi postali prevelik rizik. Zasad ne postoji razlog za zabrinutost, kao ni potreba za ozbiljnim intervencijama HNB-a.

Unatoč tome, građani moraju razmišljati hoće li za pet ili deset godina taj kredit za njih postati preveliko opterećenje, a banke moraju voditi računa hoće li njihovi klijenti moći vraćati te kredite budući da se za njih ne traži nikakvo osiguranje. Riječ je o kreditima koji se mogu dogovoriti putem mobitela za pola sata. Nenamjenski krediti, poručuju iz središnje banke, trenutno nisu rizični ali krediti su najbolji kada su „mladi“ odnosno u prvim godinama korištenja.
Nenamjenski krediti su u 2018. rasli po stopi od 11 posto, a ukupan rast kredita stanovništva 7 posto, što prati rast plaća, zbog čega nema razloga za zabrinutost i intervenciju HNB-a. Potrošnja će prema prognozama HNB-a rasti i sljedeće godine po stopi od 2,7 posto. Procjenjuju i nastavak rasta broja zaposlenih i daljnji pad stope nezaposlenosti koja će prema mišljenju HNB-a dosegnuti povijesni minimum.

Članak je u cijelosti objavljen u tiskanom izdanju Novog lista, 19.12.2018.